دسته راهنما در کتب

حقوقی

تعرفه گمرکی یا حقوق گمرکی چیست

تعرفه گمرکی یا حقوق گمرکی چیست
تعرفه گمرکی

تعرفه گمرکی که اغلب به عنوان نرخ گمرکی از آن یاد می شود، مجموعه ای جامع از قوانین و مقررات را تشکیل می دهد که بر اعمال عوارض گمرکی بر کالاهای وارداتی و صادراتی حاکم است. تعرفه یعنی مالیات یا عوارض بر کالاهایی که میان کشورها یا منطقه‌ها داد و ستد می‌شود. یا بر سیاست‌های دولتی ویژه‌ای که این گونه مالیات‌ها در آنها دریافت می‌شود. بعبارت دیگری تعرفه یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا . به نقل از کتب کشور ایران بعد از جزیره باهاما، در جایگاه دوم کشورهای دارای بالاترین تعرفه قرار گرفته است.

تعرفه گمرکی چیست؟

درواقع تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد. تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک، آمار، حمل و نقل، بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد. وجوهی که در گمرک از کالاهای وارداتی دریافت می‌شود، به چند دسته تقسیم می‌شود. یکی حقوق و عوارض است که نوعی مالیات غیرمستقیم است. و دیگری هزینه‌هاست که در مقابل انجام خدمت وصول می‌شود. مانند هزینه تخلیه و بارگیری، آزمایش، استاندارد و انبارداری.

مفهوم تعرفه چیست؟

تعرفه عبارت است از مالیات و عوارضی که دولت‌ها به دلایل حمایتی، مالی یا ترکیبی از آنها از کالاها اخذ می‌کنند. اصطلاحا این دریافتی به حقوق گمرکی Customs Duties موسوم است. تعرفه گمرکی ممکن است براساس ارزش کالا دریافت شود که در این صورت، آن را تعرفه ارزشی می‌نامند و به روش‌های مختلف محاسبه و دریافت می‌شود.
حقوق و عوارض توسط گمرک وصول می‌شود ولی هزینه‌ها توسط سازمان‌های ارائه‌کننده خدمت مثل سازمان بنادر در بنادر، انبارهای عمومی در گمرکات داخلی و سازمان ملی استاندارد وصول می‌گردد.

حقوق ورودی که در بند (ح) ماده یک قانون امور گمرکی تعریف شده شامل دو قسمت است:

1 ـ حقوق گمرکی (که برای همه کالاها 4 درصد است و توسط مجلس وضع شده است).
2 ـ سود بازرگانی که توسط دولت تعیین می‌شود.

البته مالیات‌ها و عوارض دیگر از جمله 8 درصد از مالیات ارزش افزوده، 4 درصد از کالاهای فرهنگی، 5 درصد از مجموع حقوق گمرکی و سود بازرگانی به عنوان هلال احمر نیز از واردات انواع کالاها و به تناسب نوع و حجم کالا دریافت می‌شود.

کاربردهای کد تعرفه گمرکی

کد تعرفه گمرکی، همچنین به عنوان کد سیستم هماهنگ (HS) شناخته می شود، نقشی محوری برای کشورها و سازمان های مرتبط ایفا می کند و به عنوان یک ابزار همه کاره با طیف گسترده ای از کاربردها عمل می کند.

کد تعرفه به عنوان یک استاندارد بین المللی برای تعیین حقوق ورودی کالاها عمل می کند و کاربرد آن را فراتر از عوارض گمرکی گسترش می دهد. در اینجا جزئیات بیشتر و کاربردهای کد تعرفه آمده است:

الزامات مجوز ترخیص کالا

کد تعرفه گمرکی نقش مهمی در تعیین اینکه آیا واردات کالاهای خاص نیاز به مجوز دارد یا خیر، دارد. دولت‌ها و مقامات گمرکی از این کد برای طبقه‌بندی محصولات استفاده می‌کنند، که می‌تواند به تعیین اینکه آیا اقلام خاص مشمول محدودیت‌های واردات، صدور مجوز یا سایر الزامات نظارتی هستند یا خیر، کمک می‌کند.

دقت پیش فاکتور اچ اس کد

دقت در گزارش HS Code صحیح در پیش فاکتور بسیار مهم است. یک کد نادرست، چه عمدی یا غیر عمدی انجام شود، می تواند منجر به مجازات و جریمه شود. این جریمه ها که برای خریدار صاحب کالا اعمال می شود می تواند بین 50 تا 200 درصد ارزش گمرکی کالا باشد. از این رو، اطمینان از استفاده از کد HS مناسب برای جلوگیری از اشتباهات پرهزینه در هنگام ترخیص کالا از گمرک ضروری است.

جمع آوری مالیات های داخلی

کد گمرکی HS به جمع آوری مالیات های داخلی در یک کشور کمک می کند. با طبقه‌بندی دقیق کالاها، دولت‌ها می‌توانند مالیات‌های مناسب مانند مالیات بر ارزش افزوده (VAT) یا عوارض مالیات غیر مستقیم بر اقلام وارداتی وضع کنند. این درآمد مالیاتی به امور مالی کشور، حمایت از خدمات عمومی و توسعه زیرساخت کمک می کند.

تعیین تعرفه های گمرکی

شاید اساسی ترین هدف کد گمرکی HS تعیین تعرفه ها، مالیات ها و عوارض گمرکی باشد که باید برای کالاهای وارداتی و صادراتی اعمال شود. این کد یک راه استاندارد برای طبقه بندی محصولات ارائه می دهد و به مقامات گمرک اجازه می دهد تا هزینه های مناسب را به طور دقیق محاسبه کنند.

مقررات تجارت بین المللی

کد تعرفه گمرکی HS Code بعنوان سنگ بنای تنظیم تجارت بین المللی عمل می کند. این به دولت ها کمک می کند تا کنترل خود را بر جابجایی کالا از طریق مرزها حفظ کنند. همچنین اطمینان حاصل کنند که محصولات به درستی طبقه بندی و تابع مقررات مناسب هستند.

تحلیل بازار با HS Code

کد گمرکی HS Code ابزاری ارزشمند برای تحلیل بازار است. کسب‌وکارها، سازمان‌های تجاری و دولت‌ها از آن برای ارزیابی جریان‌های تجاری، ردیابی حجم محصولات خاص ورودی یا خروجی از یک کشور و تصمیم‌گیری آگاهانه بر اساس روند بازار استفاده می‌کنند.

شناسایی مبدأ کالا

در بازار جهانی، تعیین مبدأ کالا برای اهداف مختلف، مانند قراردادهای تجاری ترجیحی، الزامات برچسب‌گذاری و کنترل کیفیت، بسیار مهم است. کد تعرفه گمرکی به شناسایی محل تولید یا پردازش یک محصول کمک می کند.

پیشگیری از قاچاق

مقامات گمرکی از HS Code برای کشف و جلوگیری از فعالیت ها و واردات کالاهای قاچاق استفاده می کنند. با طبقه بندی دقیق محصولات، آنها می توانند مغایرت ها و تجارت غیرقانونی احتمالی را شناسایی کنند و در نتیجه امنیت مرزها را تقویت کنند.

تجزیه و تحلیل داده های اقتصادی

دولت ها و سازمان های بین المللی برای جمع آوری آمار تجارت به کد تعرفه گمرکی تکیه می کنند. این داده ها برای تجزیه و تحلیل اقتصادی، سیاست گذاری و ارزیابی عملکرد تجاری یک کشور بسیار ارزشمند است.

به طور خلاصه، کد تعرفه گمرکی یا کد HS Code ، ابزار همه کاره ای است که از مقررات مؤثر تجارت بین المللی پشتیبانی می کند. با ارائه یک سیستم طبقه بندی استاندارد، ارزیابی مناسب حقوق گمرکی را تضمین می کند، به کنترل جابجایی کالا کمک می کند، تجزیه و تحلیل بازار را امکان پذیر می کند، منشا محصول را شناسایی می کند، به جلوگیری از تجارت غیرقانونی کمک می کند و به عنوان پایه ای برای آمار تجارت جامع عمل می کند. استفاده از کد گمرکی HS توانایی یک کشور را برای تنظیم تجارت بین‌المللی و افزایش درآمد آن با اعمال تعرفه‌های دقیق برای کالاها بهینه می‌کند.

اهمیت کد تعرفه گمرکی چیست؟

بسیاری می‌پرسند که اهمیت HS code چیست و چرا حتماً باید کد تعرفه گمرکی کالا را دریافت کنیم؛ این کد به شما نشان می‌دهد که تعرفه گمرکی و حقوق ورودی کالای شما چقدر است. قبل از اینکه اقدام به ثبت سفارش کالای خود در سامانه جامع تجارت کنید، باید حتماً از کد تعرفه گمرکی کالا مطلع شوید. کد تعرفه گمرکی کالا یا HS code به شما نشان می‌دهد که چه مجوزها و مدارکی را برای واردات و ترخیص کالا از گمرک باید دریافت کنید و چه مبلغی را به عنوان حقوق ورودی کالا باید در گمرک بپردازید، و اینکه آیا به طور کلی کالای موردنظر شما اجازه وجود به کشور را دارد یا خیر؛ بنابراین کد گمرکی کالا از اهمیت بالایی برخوردار است که باید قبل از هر چیز از آن مطلع باشید.

نحوه ترخیص کالا با استفاده از اچ اس کد گمرکی چیست؟

حال که پاسخ این سؤال که HS code (اچ اس کد) چیست و کاربردهای آن را می‌دانید، توضیح می‌دهیم که چگونه با این کد گمرکی می‌توانید کالای خود را از گمرک ترخیص کنید. زمانی که کالای شما وارد یکی از گمرکات کشور شد، شما می‌توانید با اسناد و مدارکی کالا به گمرک مراجعه کرده و مراحل ترخیص کالا را آغاز کنید. البته پیشنهاد می‌کنیم که این کار را به شرکت‌هایی که در این زمینه تجربه و تخصص دارند بسپارید تا با مشکلی مواجه نشوید، زیرا تشریفات گمرکی پیچیدگی‌هایی داشته و زمان بر است و اگر راه و چاه را بلد نباشید ممکن است دچار ضرر و زیان مالی شوید.

معمولاً کد تعرفه گمرکی کالای شما روی اسناد و مدارک حمل ذکر می‌شود. شما بر اساس کد گمرکی کالا، مبلغ عوارض و حقوق گمرکی را در آخرین مرحله ترخیص پرداخت کرده و کالای خود را از گمرک خارج می‌کنید. اگر در تعیین کد تعرفه گمرکی اشتباهی رخ دهد. گمرک آن را بررسی و کد درست را تأیید می‌کند. در این صورت یا شما باید به گمرک مابه‌التفاوت را بپردازید و یا گمرک به شما.

نحوه خواندن کد گمرکی یا کد بین‌المللی کالا HS Code

در سامانه بین المللی HS Code همهٔ کالا‌ها با توجه به یک کد ۸ یا ۱۰ رقمی در کشور‌ها طبقه‌بندی می‌شوند. در واقع، تعرفه گمرکی بین المللی دارای 8 رقم و HS Code اتحادیهٔ اروپا و کشور روسیه دارای 10 رقم است.

هر دو نوع، ۴ یا ۶ رقم اول بین کشور‌های عضو مشترک است و ۲ یا ۴ رقم بعدی با توجه به فضای طبقه‌بندی کالا در کشور‌های مختلف متفاوت خواهد بود.

با توجه به این که ۶ رقم اول کد بین المللی گمرکی از سمت چپ کالا در تمام کشور‌ها یکسان است، استاندارد خوبی برای شناسایی کالا در مبادلات و مکاتبات تجاری است.

دو رقم اول کد گمرکی HS مربوط به فصل مورد نظر هستند. دو رقم دوم سر دسته کالا را نشان می‌دهند و دو رقم سوم زیر دسته را نمایش می‌دهند. به عنوان نمونه hs کد ۱۰۰۶۳۰ بیانگر فصل ۱۰ (غله) سر دسته ۰۶ (برنج) و زیر دسته ۳۰ (برنج نیمه سفید یا برنج کامل سفید) است. به این ترتیب بر اساس کد تعرفه محصول می‌توان به نوع محصول با جزئیات پی برد.

تعرفه گمرکی جهت ترخیص کالا ، تعریف تعرفه گمرکی، مفهوم حقوق گمرکی ، تعرفه گمرکی چیست ؟ عوارض گمرکی چیست

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *