دسته راهنما در کتب

بازاریابی

برندسازی حسی و انواع برندینگ حسی

برندسازی حسی و انواع برندینگ حسی

برندسازی حسی ایده‌ای است که برای بشر بیشترین پذیرش را دارد، وقتی که همهٔ پنج حس را درگیر می‌کند. شرکت دادن سه حس لامسه، بویایی و چشایی در برندسازی، راهی اثبات شده برای متمایز کردن و به‌یادماندنی کردن برند و نیز برقراری ارتباط عاطفی مؤثر و قوی با مشتریان است؛ بنابراین برندسازی حسی چیزی بیش از کاربرد سنتی آن است که تنها دو حس شنوایی و بینایی را درگیر می‌کند و تأثیر بسیار مطلوب در ارتباطات مؤثر بازاریابی برای آینده خواهد داشت.

برندسازی حسی

برندسازی حسی یعنی ایجاد حس های نوستالژیک در مشتریان و ترغیب آنان به خرید. بسیاری از بو ها، رنگ ها و صداها تداعی کننده خاطرات دلنشین مردم یک فرهنگ و یا سرزمین هستند. شما می توانید برند حسی خود را داشته باشید و بیانگر یک حس و حال خاص باشید. طبق تحقیقات ۹۳ درصد افرادی که خرید می کنند به خاطر رنگ محصولات جذب شده اند و ۶ درصد به خاطر جنس محصولات و آن یک درصد درگیر بو و فضا و سایر عوامل حسی دست به خرید زده اند.

پیچیده‌ترین قسمت در مدیریت یک پروژه برندسازی حسی، همسو سازی و ایجاد تعامل درست میان فرایندهای مدیریت طراحی با فرایندهای مدیریت کسب و کار و بازاریابی کلاسیک است. به این دلیل که در چنین پروژه‌هایی دو طرز فکر کاملاً متفاوت مشارکت می‌کنند که یکی خلاقانه و هنری و مبتنی بر درک شهودی و استنباط ابداکتیو است و دیگری مهندسی و ریاضی و مبتنی بر روش‌های عقلانی است.

عدم همراهی و عملکرد ناهماهنگ این نقش‌ها عمدتاً پروژه‌های برندسازی حسی را به شکست می‌کشاند. برای حل این مسئله مدیریت طراحی نقش پر رنگی ایفا می‌کند و تدوین تفهیم‌نامه برند به عنوان یکی از انواع تفهیم‌نامه طراحی با مشارکت مستقیم متولیان طراحی و متولیان کسب و کار در سازمان، تا حد زیادی در سرنوشت و موفقیت یک پروژه برندسازی حسی مؤثر خواهد بود.

تعریف پیش زمینه و کلیات پروژ، بررسی حیطه و طبقه کسب و کار ، بررسی مخاطب هدف، معرفی شرکت، محصولات و خدمات آن، اهداف کسب وکار (business objectives) و راهبرد طراحی (design strategy)، چشم‌انداز پروژه، زمانبندی و بودجه و … ممکن است از جمله مطالب یک تفهیم‌نامه برند باشد. وجود یک تفهیم نامه برند سبب می‌شود تا قضاوت نهایی دربارهٔ خروجی‌های حسی برند، نه به صورت ذهنیت‌گرایی و سلیقه‌ای، بلکه مبتنی بر عینی‌گرایی و اهداف مشخص پروژه به پیش برود و از اختلافات سلیقه‌ای در میان متولیان برند جلوگیری شود.

انواع برندینگ حسی

برندینگ بو

بوها با خاطرات ما گره خورده اند و زمانی که بویی جدید به مشام ما برسد در جا با موقعیتی که در آن هستیم پیوند خورده و یک خانه از حافظه ما را پر می کند. تجربه نشان داده است که بوهای آشنا به خصوص بوهایی که تداعی گر محیط های امن و دوستانه هستند ضریب فروش را بالا برده و بسیاری از شرکت های بزرگ از این راز آگاه هستند و از آن استفاده می کنند.

برای ما ایرانیان بوی هل، گلاب، برنج دم کشیده، چای نبات و بوی برگه های کتاب تازه و یا بوی بهار نارنج و … نوستالژیک هستند. هر چند شاید امکان پذیر نباشد که این بو ها را به عنوان عطر به تولید رساند اما می توان از این بو ها در فروشگاه ها برای جلب مشتری استفاده کرد. آرام کردن و دلنشین کردن فضای خرید می تواند راه خوبی برای پر فروش تر کردن محصولات و برند شدن باشد. سعی کنید با برانگیختن احساسات نوستالژیک و خاطرات دلنشین وطنی، برند سازی حسی و یا تجربه محوری ایجاد کنید. با این کار در ذهن مشتریان ماندگار می شوید.

بوی نان تداعی کننده احساس گرمی و خانگی است، بوی سیب و خیار فضای فروشگاه را بزرگتر می کند و بوی هل آرامش بخش است. بوی دود باعث می شود فضا کوچکتر به نظر بیاید. بوی چرم تداعی کننده شیک بودن است.

برندینگ صدا

قدرت صوت در برندسازی و تبلیغات بدون شک بسیار زیاد و غیرقابل انکار است. به طور مثال صداهایی که مرتبط با غذا و نوشیدنی هستند، مانند صدای حاصل از کف کردن نوشیدنی گازدار در زمان باز شدن درب آن. صدای جلز و ولز حاصل از قرار گرفتن غذا در روغن بطور خودکار موجب گرسنه شدن افراد و همچنین صدای کف کردن نوشابه هم حس تشنگی را به افراد انتقال می دهد. بنابراین تولیدکننده انواع غذا و نوشیدنی یا حتی صاحبان رستوران‌ها تمایل به استفاده از این صداها برای دستیابی به ترکیبی از برندسازی زمینه‌ای و احساسی دارند.
صدای خش خش برگ ها، صدای امواج، صدای باران که ممکن است شما را به یاد یکی از بهترین و خاطره انگیزترین تعطیلاتتان بیندازد. شما می توانید از صداهای طبیعت و صداهای خاص دیگر برای این که دیگران برند شما را با آهنگ و صدا به یاد بیاورند، استفاده کنید و یا یک موسیقی کاملا اختصاصی برای برند خود بسازید.

برندینگ رنگ

موفقیت در انتخاب رنگ و مالکیت یک رنگ در ذهن مردم کاری بسیار دشوار و البته مهم است. در حقیقت تئوری رنگ ها به عنوان مرکز اصلی توجه در طراحی ها می باشد که اغلب نادیده گرفته می شود.
در یک طبقه بندی ساده رنگ ها در دو طیف سرد و گرم دسته بندی می شود. رنگ هایی مانند قرمز و زرد که القا کننده ی انرژی و نشاط هستند و رنگ های سرد مانند آبی و سبز که حس آرامش و اطمینان را به مخاطب انتقال می دهند. در نتیجه انتخاب رنگ درست با توجه به محصول یا خدمت ارائه شده بسیار مهم است. هم از نظر احساسی، اینکه مشتریان با نگاه کردن به آن چه احساسی پیدا خواهند کرد و هم از نظر عملی و برجسته شدن در بازار. انتخاب رنگ ها می تواند برای شما به عنوان یک برند به یک شناسنامه تبدیل شود و یادآور برند شما برای مشتری شود. حتی می توانید با استفاده از رنگ ها و طرح های گلدار یک احساس خاص به مخاطب القا کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *