دسته راهنما در کتب

اینترنت, فناوری

وی پی ان VPN

وی پی ان VPN

وی پی ان شبکهٔ خصوصی مجازی (Virtual Private Network)، شبکه‌ای است که اطلاعات در آن از طریق یک شبکه عمومی مانند اینترنت جابه‌جا می‌شود اما در عین حال با استفاده از الگوریتم‌های رمزنگاری و با احراز هویت ، این ارتباط هم‌چنان اختصاصی باقی می‌ماند.. شبکهٔ خصوصی مجازی به‌طور عمده برای ایجاد ارتباط بین شعبه‌های مختلف شرکت‌ها یا فعالیت از راه دور مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی پی ان چیست ؟

برای این که ردپایی از خودتان در فضای اینترنت برای سرویس دهنده اینترنت‌تان و یا هر شخص دیگری به جا نگذارید، می‌توانید از شبکه خصوصی مجازی یا به اختصار VPN استفاده کنید. اما VPN چیست و چرا باید از آن‌ها استفاده کرد؟ در این مطلب می‌خواهیم شما را با طرز کار کلی VPNها و اپلیکیشن‌های مرتبط در این زمینه آشنا کنیم. از طرفی هم می‌خواهیم بگوییم که چرا هر شخصی که وقت زیادی را در اینترنت سپری می‌کند باید حتما از یک سرویس ارایه دهنده VPN استفاده کند. پس همراه ما باشید.

مزایای استفاده از وی پی ان VPN

همان طور که از اسمش معلوم است، VPN شما را به جای وارد کردن مستقیم به فضای شلوغ و ناامن اینترنت به یک شبکه خصوصی از اینترنت که فقط محدود به خودتان است، متصل می‌کند. VPN ‌ها مکان‌یابی شما را بر اساس آی‌پی، به جایی که اصلا معلق به شما نیست، انتخاب می‌کنند. از همین طریق است که شما خودتان می‌توانید امنیت‌تان را در فضای اینترنت تامین کنید. یکی دیگر از کاربردهای وی پی ان ها، ریموت کردن کارمندان یک کمپانی به شبکه خصوصی اداره بوده؛ حتی اگر به صورت فیزیکی در اداره حضور نداشته باشند!

به طور کلی استفاده از وی پی ان در دو بخش برای شما مفید خواهد بود. یکی اینکه با فعال سازی آن شما قادر خواهید بود تا توسط سرورهای هاست VPN، به صورت دروغین از یک کشور دیگر به فضای اینترنت دسترسی داشته باشید. این مورد معمولا برای دسترسی به محتواهایی است که در کشور زندگی شما قابل دسترس نیستند. به عنوان مثال نتفلیکیس یکی از آن دسته سرویس دهنده‌هایی است که در تعدادی از کشورها قابل استفاده و دسترسی نیست و شما با VPN می‌توانید از آن استفاده کنید. یا مثلا گوگل سرویسی چون آنالیتیک را برای دسترسی ایرانیان مسدود کرده و شما چاره‌ای جز استفاده از VPN برای دسترسی به این سرویس ندارید.

اما دومین و مهم‌ترین فایده استفاده از وی پی ان، رمزگذاری تمامی داده‌های ترافیک شما در فضای اینترنت است. از این طریق تقریبا درصد این که شخصی بتواند ردپای شما را در اینترنت دنبال کند به صفر می‌رسد و در نتیجه امنیت بالاتری برای‌تان فراهم می‌شود. آن شخص می‌تواند یک هکر معمولی در همان کافی شاپی باشد که از وای‌فای‌اش استفاده می‌کنید و یا یک سازمان که می‌خواهد از وضعیت شما در اینترنت و تاریخچه اینترنت‌گردی‌تان باخبر شود. اگر نمی‌خواهید از وی پی ان استفاده کنید، هیچ مشکلی به وجود نخواهد آمد؛ اما مواردی که در بالا گرفته شد را هم حتما در نظر بگیرید.

تاریخچه و شکل‌گیری وی پی ان VPN

با تحولات عظیم در عرصه ارتباطات، اغلب سازمان‌ها و موسسات ارائه‌دهندهٔ کالا و خدمات که در گذشته بسیار محدود و منطقه‌ای مسائل را دنبال می‌کردند، امروزه بیش از گذشته نیازمند تفکر در سطح جهانی برای ارائه خدمات و کالای تولیده شده را دارند.

به عبارت دیگر، تفکرات منطقه‌ای و محلی حاکم بر فعالیت‌های تجاری جای خود را به تفکرات جهانی و سراسری داده‌اند. امروزه سازمان‌های زیادی وجود دارند که در سطح یک کشور دارای دفاتر فعال و حتی در سطح دنیا دارای دفاتر متفاوتی می‌باشند. تمام سازمان‌های فوق به‌دنبال یک روش سریع، ایمن و قابل اعتماد به منظور برقراری ارتباط با دفاتر و نمایندگی‌های خود در اقصی نقاط یک کشور یا در سطح دنیا هستند.

اکثر سازمان‌ها و موسسات به منظور ایجاد یک شبکه گسترده (WAN) از خطوط اختصاصی استفاده می‌نمایند. خطوط فوق دارای انواع متفاوتی می‌باشند، از جمله آی‌اس‌دی‌ان (ISDN) (با سرعت ۱۲۸کیلوبیت در ثانیه) و OC3 Optical Carrier-۳ (با سرعت ۱۵۵ مگابیت در ثانیه). یک شبکهٔ گسترده دارای مزایای عمده‌ای نسبت به یک شبکه عمومی نظیر اینترنت از بعد امنیت و کارایی است. اما پشتیبانی و نگهداری یک شبکهٔ گسترده در عمل و زمانی‌که از خطوط اختصاصی استفاده می‌گردد، مستلزم صرف هزینه بالائی است.

همزمان با عمومیت یافتن اینترنت، اغلب سازمان‌ها و موسسات ضرورت توسعه اختصاصی خود را به درستی احساس کردند. درابتدا شبکههای اینترانت مطرح گردیدند. این نوع شبکه‌ها به صورت کاملاً اختصاصی هستند. و کارمندان یک سازمان بااستفاده از گذر واژه قادر به ورود به شبکه و استفاده از منابع موجود می‌شوند.

ولی به تازگی، موسسات و سازمان‌ها با توجه به مطرح شدن خواسته‌های جدید اقدام به ایجاد شبکه‌های اختصاصی مجازی نموده‌اند.

یک وی‌ پی‌ ان شبکه‌ای اختصاصی است. که از یک شبکه برای ارتباط با شبکه‌ای دیگر از راه دور و ارتباط کاربران با شبکه سازمان خود استفاده می‌نماید. این نوع شبکه‌ها به جای استفاده از خطوط واقعی نظیر خطوط Leased، از یک ارتباط مجازی به اینترنت برای ایجاد شبکه اختصاصی استفاده می‌کنند.

اصول کار وی‌ پی‌ ان VPN

شبکه‌های رایانه‌ای به شکل گسترده‌ای در سازمان‌ها و شرکت‌های اداری و تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. اگر یک شرکت از نظر جغرافیایی و در فضای کوچک متمرکز باشد، ارتباطات بین بخش‌های مختلف آن‌را می‌توان با یک شبکهٔ محلی برقرار کرد.

اما برای یک شرکت بزرگ که دارای فضای گسترده جغرافیایی و شعب مختلف در نقاط مختلف یک کشور یا در نقاط مختلف دنیا است. این بخشها یا شعب نیاز دارند که با هم ارتباطات اطلاعاتی امن داشته باشند. بایستی یک شبکه گسترده خصوصی بین نقاط آن ایجاد گردد. شبکه‌های اینترانت که فقط محدود به یک سازمان یا یک شرکت می‌باشند. به دلیل محدودیت‌های گسترشی نمی‌توانند چندین سازمان یا شرکت را تحت پوشش قرار دهند.

شبکه‌های گسترده نیز که با خطوط استیجاری راه‌اندازی می‌شوند، در واقع شبکه‌های گستردهٔ امنی هستند که بین مراکز سازمان‌ها ایجاد شده‌اند. پیاده‌سازی این شبکه‌ها علیرغم درصد پایین بهره‌وری، نیاز به هزینه زیادی دارد. زیرا این شبکه‌ها به دلیل عدم اشتراک منابع با دیگران، هزینه مواقع عدم استفاده از منابع را نیز بایستی پرداخت کنند. راه‌حل غلبه بر این مشکلات، راه‌اندازی یک وی‌ پی‌ ان است.

انتقال اطلاعات

فرستادن حجم زیادی از داده از یک رایانه به رایانه دیگر مثلاً در به‌هنگام‌رسانی بانک اطلاعاتی یک مشکل شناخته‌شده و قدیمی است. انجام این کار از طریق ایمیل به دلیل محدودیت گنجایش سرویس‌دهندگان ایمیل نشدنی است.

استفاده از اف‌تی‌پی هم به سرویس‌دهنده مربوطه و همچنین ذخیره‌سازی موقت روی فضای اینترنت نیاز دارد که قابل اطمینان نیست.

یکی از راه حل‌ها، اتصال مستقیم به کامپیوتر مقصد به کمک مودم است. که در اینجا هم علاوه بر مودم، پیکربندی کامپیوتر به عنوان سرویس‌دهندهٔ Remote Access Service لازم خواهد بود. از این گذشته، هزینه ارتباط تلفنی راه دور برای مودم هم قابل تامل است.

اما اگر دو کامپیوتر در دو جای مختلف به اینترنت متصل باشند. می‌توان از طریق سرویس به اشتراک‌گذاری فایل در ویندوز بسادگی فایل‌ها را رد و بدل نمود. در این حالت، کاربران می‌توانند به دیسک سخت کامپیوترهای دیگر همچون دیسک سخت کامپیوتر خودشان دسترسی داشته باشند. به این ترتیب بسیاری از راه‌های خرابکاری برای نفوذکنندگان بسته می‌شود.

رمزگذاری به کمک VPN

شبکه‌های شخصی مجازی یا وی‌پی‌ان‌ها برای حل این‌گونه مشکلات مناسب هستند. وی‌پی‌ان به کمک رمزگذاری روی داده‌ها، درون اینترنت یک شبکه کوچک می‌سازد. تنها کسانی که آدرس‌های لازم و گذر واژه را در اختیار داشته باشد می‌توانند به این شبکه وارد شوند.

مدیران شبکه‌ای که بیش از اندازه وسواس داشته و محتاط هستند می‌توانند وی‌پی‌ان را حتی روی شبکه محلی هم پیاده کنند. اگر چه نفوذ کنندگان می‌توانند به کمک برنامه‌های Packet sniffer جریان داده‌ها را دنبال کنند اما بدون داشتن کلید رمزنگاری نمی‌توانند آن‌ها را بخوانند.

انواع وی‌پی‌ان

دو نوع عمده شبکهٔ وی‌ پی‌ ان وجود دارد:

شبکهٔ وی‌ پی‌ ان دستیابی از راه دور

به این نوع از شبکه‌ها وی‌پی‌دی‌ان (VPDN مخفف عبارت Virtual private dial-up network) میگویند. در وی‌پی‌دی‌ان از مدل ارتباطی کاربر به یک شبکه محلی (User to LAN) استفاده می‌گردد. این سازمانها بدنبال ایجاد تسهیلات لازم برای ارتباط پرسنل یا به‌طور عام کاربران راه دور هستند. تا بتوانند از هر مکانی به شبکهٔ سازمان متصل شوند.

سازمانهایی که تمایل به برپاسازی یک شبکهٔ بزرگ دستیابی از راه دور دارند. می‌بایست از امکانات یک مرکز ارائه دهنده خدمات ای‌اس‌پی استفاده نمایند. سرویس دهندهٔ ای‌اس‌پی، به منظور نصب و پیکربندی VPN ، یک ان‌ای‌اس (Network access server به اختصارNAS) را پیکربندی و نرم‌افزاری را در اختیار کاربران از راه دور به منظور ارتباط با سایت قرار خواهد داد. کاربران در ادامه با برقراری ارتباط قادر به دستیابی به ان‌ای‌اس و استفاده از نرم‌افزار مربوطه به منظور دستیابی به شبکه سازمان خود خواهند بود.

شبکهٔ وی‌پی‌ان سایت به سایت

درمدل فوق یک سازمان با توجه به سیاست‌های موجود، قادر به اتصال چندین سایت ثابت ازطریق یک شبکه عمومی نظیر اینترنت است. شبکه‌های وی‌پی‌ان که از این روش استفاده می‌نمایند، خود دارای انواع مختلفی هستند:

مبتنی بر اینترانت: در صورتیکه سازمانی دارای یک یا بیش از یک محل باشد. و تمایل به الحاق آنها در یک شبکه اختصاصی داشته باشد. می‌تواند یک وی‌ پی‌ ان مبتنی بر اینترانت را به منظور برقراری ارتباط هر یک از شبکه‌های محلی بایکدیگر ایجاد کند.
مبتنی بر اکسترانت: در مواردی که سازمانی در تعامل اطلاعاتی بسیار نزدیک با سازمان دیگر باشد. می‌تواند یک اکسترانت‌وی‌پی‌ان را به منظور ارتباط شبکه‌های محلی هر یک از سازمان‌ها ایجاد کند. در چنین حالتی سازمان‌های متعدد قادر به فعالیت در یک محیط اشتراکی خواهند بود.

استفاده از وی‌ پی‌ ان برای یک سازمان دارای مزایای متعددی است. از جمله:

  • گسترش محدوده جغرافیائی ارتباطی
  • بهبود وضعیت امنیت
  • کاهش هزینه‌های عملیاتی در مقایسه با روش‌های سنتی ون (به انگلیسی: WAN)
  • کاهش زمان ارسال و حمل اطلاعات برای کاربران از راه دور
  • بهبود بهره‌وری
  • توپولوژی آسان و…

وی پی ان چیست، وی پی ان رایگان، دانلود وی پی ان رایگان، خرید وی‌پی‌ان

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *