دسته راهنما در کتب

بازاریابی

بازاریابی پارتیزانی یا بازاریابی چریکی چیست ؟

بازاریابی پارتیزانی یا بازاریابی چریکی چیست ؟

بازاریابی پارتیزانی مفهومی است که در سالهای اخیر با آن بیشتر آشنا شدید. این تکنیک از علم بازاریابی به تازگی در ایران رشد کرده و طرفداران زیادی پیدا کرده است. در واقع می توان گفت که بازاریابی هنر تغییر عقاید مردم و یا حفاظت از عقاید آنها است. البته به شرط این که آنها تمایل به همکاری با شما را داشته باشند. شما باید برای موفقیت در بازاریابی چریکی، کاری کنید که مردم نوع و سبک محصول مصرفی خود را تغییر دهند. یا نوعی از محصولات و خدمات جدید را بپذیرند که قبلا وجود نداشته است. که چنین تغییری در یک زمان کوتاه میسر نمی شود. به همین خاطر است که بازاریابی را یک فرآیند می نامند نه یک رویدادی که در لحظه اتفاق می افتد.

بازاریابی پارتیزانی یا چریکی چیست؟

بازاریابی، بازاریابی ویروسی ، بازاریابی مستقیم بازاریابی آنلاین اینها به همراه بسیاری دیگر، انواع مختلف بازاریابی هستند که مطالب بسیاری در مورد آنها وجود دارد. اما به نظر می رسد بازاریابی چریکی یا بازاریابی پارتیزانی مواردی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. عبارت بازاریابی پارتیزانی اولین بار توسط جی کنراد لوینسون در سال 1984 و در کتاب معروف بازاریابی پارتیزانی بکار رفت. لوینسون در این کتاب روشهای غیر سنتی، کم هزینه و یا بی هزینه بازاریابی را معرفی کرد. لوینسون پیرامون بازاریابی چریکی بیش از 12 کتاب نوشته است. او مدیر سابق قسمت خلاقیت شرکت تبلیغاتی جی والتر تامسون و شرکت تبلیغاتی لئو برنت بود.

بازاریابی پارتیزانی کم و بیش با نامهای دیگری هم شناخته می شود. عناوینی مثل بازاریابی نامتعارف، بازاریابی پنهان یا بازاریابی افراطی از این جمله است. اما نکته اساسی اینجاست که تمام این اسامی تاکید بر کم هزینه و یا اساساً بی هزینه بودن این گونه از بازاریابی دارند.

بازاریابی چیست؟

بازاریابی هنر عوض کردن عقاید مردم یا حفظ عقاید آنهاست اگر که تمایل به همکاری با شما را داشته باشند.

برای موفقیت در بازاریابی و یا حتی بازاریابی چریکی شما باید کاری کنید که مردم نوع محصول مصرفی خود را تغییر دهند. یا نوعی از محصولات و خدمات جدید را بپذیرند که قبلا وجود نداشته است. چنین چیزی در یک لحظه یا چند ماه و یک سال میسر نمیشود به همین دلیل است که بازاریابی را یک فرآیند میدانیم نه یک رویداد.
ممکن است فرآیند بازاریابی شما از چندیدن رویداد تشکیل گردد. و یک بازاریاب چریکی به خوبی میداند که بازاریابی او آغاز و میانه دارد ولی پایانی برایش نمیتوان متصور شد. دقیقا همین شرایط برای روند سئو و بهینه سازی یک وبسایت قابل تعمیم می باشد. هرگز نمیتوان فرآیند سئو را در یک مجموعه و در بازه زمانی کوتاه خلاصه نمود.

اصول اولیه بازاریابی چریکی

بازاریابی پارتیزانی را باید استراتژیهای آسان و ارزان برای دستیابی به سودهای کلان از تجارتهای کوچک دانست.

اشتباهی رایج در زمینه بازاریابی پارتیزانی آن است که فکر میکنیم این فرآیند مربوط به آینده و مشتریان بعدی ما میشود. ولی در بازاریابی چریکی نیمی از زمان به مشتریان فعلی اختصاص میابد. و جمع آوری اطلاعات در مورد آنها سنگ بنای فعالیت های بعدی شما است. با فراموش کردن مشتریان گذشته و عدم جمع آوری اطلاعات دقیق و مناسب در مورد آنان تمامی هزینه و انرژی شما به هدر میرود.

بازاریابی پارتیزانی در عمل فرصتی مناسب است تا به مشتریان خود کمک کنید که در حال و آینده خود موفق باشند، آنها میخواهند پول بیشتری در بیاورند، وزن کم کنند، جنس مخالف را جذب کنند، شرکت خود را بسازند، سالم تر باشند یا سیگار را برای همیشه ترک کنند. پس شما میتوانید به آنها کمک کنید و راه مناسب برای رسیدن به اهدافشان را نشان دهید.

تفاوت بازاریابی پارتیزانی و بازاریابی سنتی

بین بازاریابی پارتیزانی و بازاریابی سنتی تفاوت‌های اساسی وجود دارد. فرق اصلی بین این دو، تاکتیک‌های بازاریابی پارتیزانی است که بر خلاقیت، روابط خوب و رضایت تأکید دارد. لوینسون اظهار می‌دارد که یک بازاریاب خوب پارتیزانی در بیشتر موارد باید از روابط موجود و پتانسیل توسعه روابط اضافه، آگاهی کافی داشته باشد. پس یکی از اصول پایه ای بازاریابی چریکی، رابطه است که در کانون موفقیت بازاریابی پارتیزانی جای دارد.

مهمترین مزیت بازاریابی چریکی

بازاریابی چریکی

بازاریابی چریکی در نظریه های مدیریت بازاریابی، به عنوان بازاریابی بدون هزینه نیز شناخته می شود. در واقع بازاریابی چریکی شیوه ای از برنامه های بازاریابی است. که در آن تلاش بر استفاده از ترویج کننده هایی بر پایه نوآوری و خلاقیت و برخلاف شرایط روتین انجام شود که دارای حداکثر بازدهی ممکن باشد.

بازاریابی پارتیزانی یا چریکی یک روش نامنظم و نامتعارف در انجام فعالیت های تبلیغاتی بر مبنای یک بودجه بسیار کم است. چنین تبلیغاتی گاه به شیوه ای اجرا می شود که مخاطب حتی از وجود آنها بی اطلاع است. و شاید بتوان گفت این نوع بازاریابی یکی از انواع بازاریابی های غیر مستقیم یا بازاریابی مبتنی بر هیاهو است.

این شیوه نوعی بازاریابی نامنظم برای کسب حداکثر نتایج با استفاده از حداقل منابع است. ابتکار و نوآوری، شکستن قوانین و جستجوی راهکارهای ناب برای روشهای بازاریابی، جزء لاینفک بازاریابی چریکی است.

بازاریابی سنتی پر هزینه است و این هزینه به گونه ای است که از آن به عنوان معایب این شیوه یاد می شود. تا آنجا که اغلب مدیران شرکت های کوچک علی رغم علاقه به بهره گیری از آن، امکان تقبل هزینه های آن را ندارند. بازاریابی چریکی پاسخ مناسبی به این نیاز شرکت های کوچکی می باشد. که بودجه کلانی برای برنامه های بازاریابی خود ندارند. به همین خاطر در بازاریابی چریکی 70% بودجهای خودرا صرف تبلیغات و 30% را نیز صرف سایر ابزارهای بازاریابی می نمایند.

ویژگیهای بازاریابی پارتیزانی

قبل از این که ویژگیهای مهم بازاریابی پارتیزانی را بگوییم، باید تاکید کنیم که بازاریابی چریکی بطور مشخص برای کسب و کارهای کوچک بسیار موثر خواهد بود. همچنین مدیران سازمانهایی که سودآوری هدف آنها نیس نیز می توانند از تکنیکهای بازاریابی پارتیزانی بهره بگیرند. در بازاریابی پارتیزانی چابکی و امکان تغییر برنامه ها بر اساس شرایط بازاریاب از اهمیت خاصی دارد. و این همان نکته ای است که شرکتهای کوچک را از سایرین متمایز می سازد. برای تشریح بهتر بازاریابی چریکی باید به این ویژگی های کلیدی اشاره کنیم :

  • بازاریابی پارتیزانی بر اساس روان انسان ها و آن گونه ای که انسانها می اندیشند و قضاوت می کنند، بنا گردیده است.
  • در بازاریابی چریکی تاکید بر سودآوری است و نه تنها افزایش فروش
  • یک روش خوب برای اندازه گیری در بازاریابی پاتیزانی سنجش تعداد رابطه ای است که شما در مدت زمان مشخصی ایجاد کرده اید
  • بازاریابی پارتیزانی نیروهای خود را صرف بازار هدف و مخاطبین خود می سازد تا بازاریابی انبوه و هدفگیری جامعه ای بزرگ.
  • در بازاریابی پارتیزانی برای توسعه کسب و کار تاکید خاصی بر سه مورد است : ایجاد روابط جدید، افزایش تعداد معاملات با افراد فعلی، افزایش حجم معاملات با افراد فعلی.
  • در بازاریابی چریکی به جای رقابت برای حذف، تلاش برای همکاری با دیگر کسب و کارها است.
  • بازاریابی پارتیزانی از عناصر مختلفی تشکیل شده است. که همگی با یکدیگر کار می کنند و این عناصر یکدیگر را تقویت می کنند.
  • تکنولوژی ابزار و اهرم اصلی در بازاریابی پارتیزانی است. و باید از تکنولوژی برای دستیابی به سود بیشتر استفاده کنیم.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *